# Speed Time Distance Questions Answers, practice tests, sample papers - Ascent CAT MBA Entrance training institute

 LATEST NEWS • Ascent Success Stories • TANCET 16 Classes @ Chennai • XAT 16 Classes @ Chennai
 Home | Question Bank | Top B-Schools | Mock CATs | GD-PI | Forums | Contact us
 Ascent's Courses TANCET 2013 Classes TANCET MBA Study Material XAT Classes CAT Classroom Chennai CAT Correspondence India CAT Corres Abroad Mock CAT Series Math Shortcut Workshops MAT Classes GRE Classes GMAT Classes US B Schools Faculty List Business Partnership Jobs @ Ascent Testimonials Ascent Success Stories Contact Us +91 44 4500 8484 +91 44 4501 2141 +91 96000 48484
You are here: Home » CAT Questions » Speed Time » Average Speeds

#### Speed, Time, Distance : CAT 2016 Online Preparation

Question 4 the day : February 23, 2004
The question for the day is based on some basic Speed, Time and Distance concepts and is about average speeds.

Question
Jim travels the first 3 hours of his journey at 60 mph speed and the remaining 5 hours at 24 mph speed. What is the average speed of Jim's travel in mph?
1. 42 mph
2. 36 mph
3. 37.5 mph
4. 42.5 mph
Correct Answer is 37.5 mph . Choice (3) is right.

Average speed = .

Total distance traveled by Jim = Distance covered in the first 3 hours + Distance covered in the next 5 hours.

Distance covered in the first 3 hours = 3 * 60 = 180 miles
Distance covered in the next 5 hours = 5 * 24 = 120 miles

Therefore, total distance traveled = 180 + 120 = 300 miles.

Total time taken = 3 + 5 = 8 hours.

Average speed = = 37.5 mph.

 14.

## XLRI XAT TANCET Practice Question Samples

CAT Question Archives
 CAT Sample Question archives sent by email and sms. Arranged topic wise.

CAT Postal Course
 Comprehensive study material for CAT. Includes Math shortcuts.

Staying outside India?
 Ascent offers CAT Correspondence Course for those who reside abroad.

 CAT Corres Regn. Form

 CAT Diagnostic Test

 GMAT Math Lesson Book | SAT prep | GRE Classes @ Chennai | TANCET Mailing List IIM Ahmedabad | IIM Bangalore | IIM Calcutta | IIM Lucknow | IIM Indore | IIM Kozhikode | XLRI | FMS | ISB © 2002 - 12 ASCENT Education all rights reserved.