### TANCET, XAT Averages, weighted average, simple arithmetic mean problems : TANCET 2015 MBA Entrance Study Material

 TANCET '13 Classroom Program Weekend and weekday classes for TANCET MBA @ Chennai. At Anna Nagar, Mylapore and Velachery. XLRI XAT Classroom Program Weekend and weekday classes for XAT @ Chennai. Faculty: IIM, XLRI and XIM graduates. Small batch. Includes material and mock tests. CAT Correspondence Course Updated CAT Study Material prepared by IIM Graduates. 30 full length tests with explanations. Both within India and outside India. Other Courses CAT Classes & Courses TANCET Correspondence Course PGSEM Test Correspondence GMAT Classes GRE Classes SAT Classes Other Links Ascent TANCET Toppers Testimonials CAT, XAT, TANCET Questions MBA Forums TANCET Practice Question SMS Business Partnerships Careers @ Ascent Contact Us +91 44 4500 8484 +91 96000 48484 ascent@ascenteducation.com Postal Address Facebook / Twitter / Blog / Videos
You are here: Home  »  XAT, TANCET Prep Questions »  Average »   Question 2

# TANCET - XAT Math Question : Simple Arithmetic Mean

The question for the day is from the topic average in arithmetic.

## Question

The average wages of a worker during a fortnight comprising 15 consecutive working days was Rs.90 per day. During the first 7 days, his average wage was Rs.87 per day and the average wage during the last 7 days was Rs.92 per day. What was his wage on the 8th day?
1. 83
2. 92
3. 90
4. 97
5. 96
Correct Answer - 97. Choice (4)

The total wage earned during the 15 days that the worker worked = 15 * 90 = Rs. 1350.

The total wage earned during the first 7 days = 7 * 87 = Rs. 609.
The total wage earned during the last 7 days = 7 * 92 = Rs. 644.

Total wage earned during the 15 days = wage during first 7 days + wage on 8th day + wage during the last 7 days.

ð     1350 = 609 + wage on 8th day + 644
ð     Wage on 8th day = 1350 - 609 - 644 = Rs.97.